25 jaar getrouwd gedichtAls iemand in je omgeving, bijvoorbeeld je ouders of vrienden, 25 jaar getrouwd zijn, dan wordt een gedicht vaak op prijs gesteld. Maar hoe schrijf je een 25 jaar getrouwd gedicht, zodat je de lachers op je hand krijgt? In dit artikel vindt je een voorbeeld, en tips om de beste teksten en gedichten te schrijven. Succes met de gedichten!

 

Tips voor het schrijven van 25 jaar getrouwd gedichten

Zodra je besluit om een gedicht of misschien meerdere gedichtjes te schrijven, dan moet je je op 2 dingen focussen. Enerzijds je presentatie, en anderzijds natuurlijk de tekst zelf. Doe je voordeel met de de volgend tips voor een 25 jaar getrouwd gedicht:

1.     Beschrijf liever geen emoties

Het beste is om situaties te beschrijven zoals ze zijn. Laat je een mening, emotie of gevoel achterwege. Het is namelijk de taak van de toehoorders om die emotie op te roepen!

Hoe beschouwender je schrijft, hoe beter. Juist het vormen van beelden en visualisaties maken dat gedichten leuk, omdat bij het vormen van een beeld ook een emotie ontstaat.

2. Gedichten hoeven niet per se te rijmen
Je kunt het best proberen hoor, je gedicht te laten rijmen. Maar het wordt veel moeilijker, en je bent geneigd om langere zinnen te schrijven om zo uit te komen. Maar gedichten hoeven niet altijd te rijmen. Kijk maar eens naar professionele gedichten, die rijmen vaak maar een paar keer in het hele gedicht.

Wil je jouw gedicht laten rijmen, maar ben je er niet zo sterk in om een bijpassend woord te vinden? Roep dan de hulp van mijnwoordenboek.nl in, je krijgt daar suggesties en zinnen die je zo kunt gebruiken 🙂

3. Herhaal een zin
Als je echt een leuk zinnetje hebt gevonden, dan kun je die best een paar keer herhalen. Zelfs als dit 2 zinnen zijn. Het publiek waarbij misschien tijdens het gedicht een stukje de aandacht wat verslapt, wordt door een herkenbare zin weer teruggeroepen.

4. Zoek wat uitspraken op van bekende mensen
“Elk voordeel hep ze nadeel”
“Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen”
“Oh buurman, wat doet u nu?” (ok, deze kan waarschijnlijk niet ;))

Er zijn in Nederland ontzettend veel leuke uitspraken die iedereen herkend. Verwerk er 1 of 2 in het gedicht. Helemaal als een van de 2 fan is van die persoon.

Je kunt ook kijken op Citaten.net, daar staan talloze leuke uitspraken op van bekende mensen en over het huwelijk.

Misschien heeft een van de 2 ook wel een typische gevleugelde uitspraak. Je maakt met zo’n toevoeging het gedicht heel erg persoonlijk. Maar in een 25 jaar getrouwd gedicht humor verwerken is natuurlijk helemaal leuk!

5. Zoek een stukje mysterie op
Hoe mysterieuzer, hoe beter. Als je wat mysterieus blijft, dan moeten mensen meer beelden vormen en op gevoel afgaan wat je precies bedoelt. Zeg dus niet letterlijk “kees was zo ontzettend verliefd”, maar eerder dat Kees zich plots wat vreemd begon te gedragen

6. Verras!
Verras de lezer een paar keer in het gedicht. Een paar onverwachte wendingen zorgen ervoor dat er glimlachjes zullen ontstaan in het publiek. Het zorgt bovendien voor extra aandacht voor je gedicht.

7. Lees, lees en oefen!
De helft van het gedicht, is je performance. Na al die uren in de pen te hebben gezeten, print het gedicht uit en lees hem minimaal 10 keer hardop voor. Liefst ook met een paar toehoorders. Zo ontdek je precies de stukken die niet zo lekker lopen. Daarnaast is het goed om de tekst goed in je hoofd te hebben.
Speel ook vooral met klanken, intonaties en sommige stukken heel langzaam, of juist heel snel te lezen.

8. Beeldspraak
Maak gebruik van beeldspraak en metaforen.

Voorbeelden: 25 jaar getrouwd gedichten

Hieronder zie je een voorbeeld gedicht voor een stel dat 25 jaar getrouwd is. Je kunt het gebruiken, wellicht als start van je verdere eigen creatie.

Het is vandaag
een bijzondere dag
en daarom dit gedicht
25 jaar geleden
verscheen een
huwelijksbericht.

De bruid, zij kreeg
een nieuwe naam
naast een vertrouwd gezicht
zie nu dit bruidspaar stralen
op jullie valt het licht
van deze mooie feestdag
gezegend door de Heer
zijn jullie nog steeds samen
een hele eer!

De kunst van het juiste moment

Een gedicht moet je proberen op het juiste moment voor te dragen. Als het te druk is met elkaar gedag zeggen, dan zou ik nog even wachten. Voel aan of de mensen al een beetje in de stemming zijn.

Het hangt natuurlijk totaal af van de setting, het feestje en wat er allemaal georganiseerd is voor die dag. Maar vaak is na 1,5 uur een goed moment.

Hoe begin je met een 25 jaar getrouwd gedicht25 jaar getrouwd gedichten humor

Niet iedereen is even goed in het schrijven van een gedicht. Helemaal omdat je het toch wilt laten rijmen (wat dus niet per se hoeft!), pakkende tekst wilt schrijven en het ook nog op het echtpaar zou moeten slaan.

Met deze laatste tips hoop ik je nog verder op weg te helpen:

  • Schrijf vooraf 5 a 6 dingen op die je er graag in wilt verwerken
  • Gebruik korte zinnen
  • Gebruik in het begin van het gedicht eenvoudige woorden
  • Begin serieus, maak dan een grapje in de tekst, terug naar serieus, dan iets wat misschien eigenlijk niet kan etc…

Een gedicht kun je enorm persoonlijk maken en het hoogtepunt worden van het feest!

Je kunt hier meer lezen over hoe je een 25 jarig huwelijk kunt vieren.

(Visited 6.484 times, 1 visits today)