60 jaar getrouwd gedichtVeel mensen houden ervan om iets persoonlijks te doen voor het stel dat hun 60 jarig huwelijk viert. Zo is het geven of voorlezen van een gedicht onder 60 jaar getrouwd stellen, erg populair. In deze leeftijdscategorie houdt men vaak van literaire hoogstandjes, of juist een pakkende grappige tekst, verpakt in een gedicht. Met de tips op deze pagina zou het makkelijker moeten worden om een 60 jaar getrouwd gedicht op te stellen. Succes!

Tips voor het schrijven van een 60 jaar getrouwd gedicht

Als je een gedicht gaat schrijven, draait het uiteindelijk om de tekst zelf. Wordt er gelachen, ontstaan er emoties?
Hieronder lees je een aantal tips bij het schrijven van een gedicht:

1. Beschrijf geen emoties, maar roep ze op
Beschrijf vooral situaties zoals ze zijn, en vooral niet wat je daarvan vindt. Hoe beschouwender je schrijft, hoe beter. Als je puur bij de feiten blijft, dan kunnen de toehoorders er namelijk het beste een beeld bij vormen. Juist dat maakt een gedicht leuk, omdat bij het vormen van een beeld ook een emotie ontstaat.

2. Gedichten hoeven niet te rijmen
Ok, het is misschien aardig als er hier en daar een zin tussen zit die rijmt. Maar gedichten hoeven niet altijd te rijmen. Kijk maar eens naar professionele gedichten, die rijmen vaak maar een paar keer in het hele gedicht.

Wil je wel graag rijmen, maar vind je het lastig om op sommige woorden een rijmend woord te vinden? Kijk dan eens mijnwoordenboek.nl en voer het woord in. De site geeft je rijmwoord suggesties, maar ook zelfs zinnetjes en uitdrukkingen.

3. Herhaal een zinnetje een of meerdere keren
Je kunt, als je echt een leuk zinnetje hebt gevonden die het getrouwde stel mooi beschrijft, een paar keer herhalen. Zelfs als dit 2 zinnen zijn. Het publiek waarbij misschien tijdens het gedicht een stukje de aandacht wat verslapt, wordt door een herkenbare zin weer teruggeroepen

4. Zoek wat uitspraken op van bekende mensen
“Elk voordeel hep ze nadeel”
“Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen”
“Oh buurman, wat doet u nu?” (ok, deze kan waarschijnlijk niet ;))

Er zijn in Nederland ontzettend veel leuke uitspraken die iedereen herkent. Verwerk er 1 of 2 in het gedicht. Helemaal als een van de 2 fan is van die persoon.
Misschien heeft een van de 2 ook wel een typische gevleugelde uitspraak. Je maakt met zo’n toevoeging het gedicht super persoonlijk.

5. Zoek het mysterie op
Hoe mysterieuzer, hoe beter. Als je wat mysterieus blijft, dan moeten mensen meer beelden vormen en op gevoel afgaan wat je precies bedoelt. Zeg dus niet letterlijk “kees was zo ontzettend verliefd”, maar eerder dat Kees zich plots wat vreemd begon te gedragen

6. Verras!
Verras de lezer een paar keer in het gedicht. Een paar onverwachte wendingen zorgen ervoor dat er glimlachjes zullen ontstaan in het publiek. Het zorgt bovendien voor extra aandacht voor je gedicht.

7. Lees, lees en oefen!
De helft van het gedicht, is je performance. Na al die uren in de pen te hebben gezeten, print het gedicht uit en lees hem minimaal 10 keer hardop voor. Liefst ook met een paar toehoorders. Zo ontdek je precies de stukken die niet zo lekker lopen. Daarnaast is het goed om de tekst goed in je hoofd te hebben.

Speel ook vooral met klanken, intonaties en sommige stukken heel langzaam, of juist heel snel te lezen.

8. Beeldspraak
Maak gebruik van beeldspraak en metaforen.

Voorbeelden: 60 jaar getrouwd gedichten

Hieronder zie je een voorbeeld gedicht. Je kunt het gebruiken, wellicht als start van je verdere eigen creatie.

Het is vandaag
een bijzondere dag
en daarom dit gedicht
60 jaar geleden
verscheen een
huwelijksbericht.

De bruid, zij kreeg
een nieuwe naam
naast een vertrouwd gezicht
zie nu dit bruidspaar stralen
op jullie valt het licht
van deze mooie feestdag
gezegend door de Heer
zijn jullie nog steeds samen
een hele eer!

Start op het juiste moment met het gedicht60 jaar getrouwd gedichten

Een 60 jaar getrouwd gedicht moet je op het juiste moment inzetten. De mensen moeten al een beetje in de stemming zijn. Dat is dus niet op het moment dat er nog mensen binnendruppelen en ze elkaar aan het gedag zeggen zijn, en ook niet als de eersten al vertrekken.

Het is een kwestie van aanvoelen. Vaak is na ongeveer 1,5 uur iedereen wel binnen en hebben ze elkaar wel gedag gezegd.

Hoe begin je met tekst voor een 60 jaar getrouwd gedicht

Niet iedereen is even goed in het schrijven van een gedicht. Helemaal omdat je het toch wilt laten rijmen (wat dus niet per se hoeft!), pakkende tekst wilt schrijven en het ook nog op het echtpaar zou moeten slaan.

Hier een paar tips om tot een leuk gedicht te komen voor het stel dat 60 jaar getrouwd is:

  • Schrijf vooraf 5 a 6 dingen op die je er graag in wilt verwerken
  • Gebruik korte zinnen
  • Gebruik in het begin van het gedicht eenvoudige woorden
  • Begin serieus, maak dan een grapje in de tekst, terug naar serieus, dan iets wat misschien eigenlijk niet kan etc…

Veel plezier met het zingen voor het stel dat 60 jaar getrouwd is. Een gedicht kun je enorm persoonlijk maken en het hoogtepunt worden van het feest!

(Visited 31.062 times, 1 visits today)