Ben jij gevraagd om ceremoniemeester te spelen op de bruiloft van je zusje, beste vriend of andere dierbare? Gefeliciteerd, dat is een hele eer! Dat laat wel zien hoeveel vertrouwen het bruidspaar heeft in jou, en dat je waarschijnlijk een fantastisch organisatorisch talent bent. Toch kan de rol van ceremoniemeester best spannend zijn, zeker omdat je het waarschijnlijk nooit eerder hebt gedaan. Want wat kun je precies verwachten? En komt dat allemaal wel goed? In deze blog lees je over de verschillende taken die jij als ceremoniemeester mogelijk op je gaat nemen, zodat jij straks goed voorbereid voor de dag komt.

1. Als ceremoniemeester houd jij de gastenlijst bij

Een van de eerste taken die jij als ceremoniemeester op je neemt, is het beheren van de gastenlijst. Het bruidspaar maakt die gastenlijst natuurlijk eerst, maar zodra de kaarten eenmaal op de bus zijn gedaan, neem jij het van hen over. Jij wordt hét aanspreekpunt van de gasten, en jouw naam en contactgegevens komen dus ook zeker op de kaart te staan. Jij bent vervolgens degene die de RSVP’s vastlegt en die eventuele veranderingen in de dagplanning met de gasten communiceert, zodat straks helemaal duidelijk is wie er op de grote dag allemaal aanwezig zijn.

2. Mogelijk mag jij het vrijgezellenfeest organiseren!

Een taak die je als ceremoniemeester misschien op je mag nemen, is het organiseren van een vrijgezellenfeestje! Soms wordt dit ook overgelaten aan de getuigen of aan de bredere vriendengroep, maar het is ook vaak genoeg de ceremoniemeester die deze eer krijgt. Dan trommel jij de gasten voor het vrijgezellenfeest op en mag jij de leukste activiteiten bedenken om het bruidspaar het schaamrood op de kaken te laten staan.

3. Jij bent degene die het draaiboek maakt

Een gedetailleerd draaiboek is onmisbaar voor een bruiloft, omdat hier alle aspecten van de dag uitgebreid in staan vastgelegd. Als ceremoniemeester werk je nauw samen met het bruidspaar om dit tijdsschema op te stellen, te bepalen hoe laat alle leveranciers aankomen, hoe laat de ceremonie, de receptie en het feest beginnen, enzovoort.

4. (En je zorgt ervoor dat het draaiboek wordt opgevolgd)

Naast het opstellen van het draaiboek ben je als ceremoniemeester ook verantwoordelijk voor het naleven ervan op de dag zelf. Jij houdt de timing goed in de gaten, begeleidt het bruidspaar en de gasten op het juiste moment naar de juiste locaties, en zorgt ervoor dat alle geplande activiteiten op tijd plaatsvinden. Zo voorkom je dat alles teveel uitloopt en er straks misschien niet voldoende tijd is voor alle feestelijkheden.

5. Jij gaat over de cadeaulijst

Omdat jij als ceremoniemeester het aanspreekpunt bent voor alle gasten, ga jij ook over de cadeaulijst. Als gasten vragen hebben over cadeauwensen van het bruidspaar beantwoord jij die. Als er een online cadeaulijst is houd jij die regelmatig in de gaten, zodat je weet op welke cadeaus het bruidspaar kan rekenen. Tijdens het feest zorg je ervoor dat alle geschenken veilig ergens worden opgeborgen en achteraf zorg je ervoor dat de cadeaus worden afgeleverd bij het huis van het bruidspaar.

6. Op de grote dag ontvang jij de leveranciers

Als verantwoordelijke voor het draaiboek ben jij ook degene die met de leveranciers communiceert en hen op de grote dag ontvangt. Je zorgt ervoor dat de bloemist de bloemen naar de juiste locatie brengt en dat de cateraars hun weg naar de keuken kunnen vinden. Ook eventuele problemen met de leveranciers handel jij af, waarbij je ervoor zorgt dat het bruidspaar daar niet over te horen krijgt.

7. Jij zorgt voor alle benodigdheden

Je bent ook verantwoordelijk voor het coördineren van alle benodigdheden voor de bruiloft. Jij deelt bijvoorbeeld de corsages uit, zorgt ervoor dat de juiste persoon de ringen heeft, en geeft de gasten rijst of bloemblaadjes om mee te strooien aan het eind van de ceremonie. Hierbij gaat het vooral om de kleine dingetjes, die wel een enorme impact maken. Daarom is het belangrijk dat je weet waar alles ligt en dat je alle benodigdheden zo bij de hand hebt.

8. Jij beheert het gastenboek

Tijdens de bruiloft ben je verantwoordelijk voor het beheren van het gastenboek. Dat betekent dat je gasten aanmoedigt om een berichtje achter te laten voor het bruidspaar en je zorgt ervoor dat het gastenboek de hele avond op een hele plek ligt (waar er geen drank overheen gemorst kan worden). Eventueel zorg je ervoor dat leuke foto’s ook in het gastenboek terechtkomen. Na het feest, bij het wegbrengen van de cadeaus, lever je ook het gastenboek bij het huis van het bruidspaar af.

9. Op het feest zorg jij dat het bruidspaar onbezorgd kan genieten

Uiteindelijk is het vooral jouw taak om ervoor te zorgen dat het bruidspaar zich op de grote dag geen zorgen hoeft te maken over de details. Jij bent degene die ervoor zorgt dat het programma soepel verloopt, staat klaar om eventuele problemen op te lossen en houdt de andere gasten in het oog om drama’s te voorkomen. Aan het eind van de dag wil je dat het bruidspaar zich alleen de goede dingen kan herinneren, wat zich er ook maar achter de schermen heeft afgespeeld.

10. Of… beter kun je vragen wat het bruidspaar van je verwacht!

Wat je uiteindelijk wel moet onthouden, is dat elke bruiloft uniek is en dat jouw taken als ceremoniemeester sterk afhangen van wat het bruidspaar van jou verwacht. Daarom kun je wel een blog als deze lezen, maar beter is het om met het bruidspaar te communiceren. Wie weet hebben ze wel meerdere ceremoniemeesters aangenomen, hebben ze taken aan de getuigen gedelegeerd of nemen ze zelfs zelf veel van het werk op zich. Jij bent hier om het bruidspaar te supporten; vraag dus vooral hoe je die support het best kunt bieden!

 

(Visited 5 times, 1 visits today)