12,5-jaar-getrouwd-gedichtWanneer een van je vrienden of een familielid 12,5 jaar getrouwd is, dan is het misschien een leuk idee om in de pen te kruipen. Een 12,5 jaar getrouwd gedicht kan bijzonder grappig, emotioneel of leuk zijn als je een beetje creatief bent. Een gedicht schrijven is niet zo heel moeilijk, al kost het je wel wat tijd en creativiteit. In dit artikel lees je hoe je een leuk gedicht schrijft voor een stel dat hun 12,5 jarig huwelijk viert.

Aanpak om een 12,5 jaar getrouwd gedicht te schrijven

De eerste tip die ik je kan geven is om op 2 dingen te focussen. Natuurlijk is de tekst zelf erg belangrijk, maar als je iets bijzonders bedenkt voor de wijze van presenteren, dan kan dat een hele duidelijke extra zijn.

Nodig bijvoorbeeld een kind uit om op een paar gezette momenten dezelfde zin uit te laten spreken. Zo houdt je de aandacht van de zaal vast (ze weten namelijk wat er ongeveer gaat komen), en het kan extreem grappig worden. Helemaal als het kind de laatste keer net iets anders zegt dan iedereen verwacht. Natuurlijk kun je nog veel meer verzinnen, trek een gek pak aan, een hoedje of een audiofragment kunnen de boel ook erg opleuken.

Tips voor een 12,5 jaar getrouwd gedicht

Hieronder lees je 7 tips waarmee het schrijven van een gedicht een stuk makkelijker moet worden, met een te gek eindresultaat.

1. Laat emoties en meningen achterwege

Bij gedichten schrijven is het het makkelijkst om zaken te beschrijven zoals ze “zijn”. Het publiek mag daar zelf emoties en meningen aan koppelen. Dat maakt het geheel een stuk grappiger.

Schrijf zo beschouwend mogelijk. Juist het vormen van beelden en visualisaties maken het gedichten leuk.

2. Probeer niet koste wat kost te rijmen

Natuurlijk is het leuk om gedichten te laten rijmen. Maar eenvoudig is het niet en je wordt beperkt in wat je allemaal zou kunnen zeggen. Probeer in een gedicht van een a4tje gewoon een keer of 3 a 4 te rijmen, dat zou voldoende moeten zijn.

Wil je wel graag rijmen, maar vind je het lastig om op sommige woorden een rijmend woord te vinden? Kijk dan eens mijnwoordenboek.nl en voer het woord in. De site geeft je rijmwoord suggesties, maar ook zelfs zinnetjes en uitdrukkingen.

3. Herhaling is krachtig

Als je echt een leuk zinnetje hebt gevonden, dan kun je die best een paar keer herhalen. Zie ook hierboven het voorbeeld van het kind dat die specifieke zin steeds uitspreekt.

Het kan ook als het 2 zinnen zijn. Het grappigst is als ze telkens een nieuwe betekenis krijgen. Bijvoorbeeld “Wat is het toch een ambiteuze man…”. Dat komt er heel anders uit als je net iets grappigs/stoms over ‘m hebt gezegd 🙂

4. Verwerk uitspraken van bekende mensen in je gedicht
“Elk voordeel hep ze nadeel”
“Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen”
“Oh buurman, wat doet u nu?” (ok, deze kan waarschijnlijk niet )

Er zijn in Nederland ontzettend veel leuke uitspraken die iedereen herkend. Wellicht lukt het je om er 1 of 2 in het gedicht te verwerken. Helemaal als een van de 2 fan is van die persoon.

Misschien heeft een van de 2 ook wel een typische uitspraak die hij of zei vaak zegt. Een levensmotto. Je maakt met zo’n toevoeging het gedicht heel erg persoonlijk. Maar in een 12,5 jaar getrouwd gedicht humor verwerken is natuurlijk helemaal leuk!

5. Zoek mysterie op
Hoe mysterieuzer, hoe beter. Als je een beetje mysterieus blijft, dan dwing je de toehoorders om zelf na te denken en een beeld te vormen bij je intentie van het stuk tekst. Zeg dus niet letterlijk “kees was zo ontzettend verliefd”, maar eerder dat Kees zich plots wat vreemd begon te gedragen…

6. Probeer te verrassen!
Verras de toehoorders een paar keer in het gedicht door ze even op het verkeerde been te zetten. Een paar onverwachte wendingen zorgen ervoor dat er glimlachjes zullen ontstaan in het publiek.

7. Lees je gedicht 5 keer voor je hem definitief maakt
Zodra je het gevoel hebt dat je gedicht af is, print het uit en lees hem nog een keer of 3 na. Lees hem hardop voor, zo haal je alle oneffenheden eruit. Je performance is ook belangrijk. Een gedicht voorlezen is niet erg, maar door hem uit je kop te kennen kun je nog beter spelen met je intonatie en snelheid van voorlezen. Speel ook met de snelheid van spreken, en oefen het gedicht op minimaal 3 verschillende personen. Zo wordt je uiteindelijke voordracht een stuk eenvoudiger, dankzij je ervaring.

Voorbeelden: 12,5 jaar getrouwd gedichten

Hieronder zie je een voorbeeld gedicht voor een stel dat 12,5 jaar getrouwd is. Je kunt het gebruiken, wellicht als start van je verdere eigen creatie.

Het is vandaag
een bijzondere dag
en daarom dit gedicht
12,5 jaar geleden
verscheen een
huwelijksbericht.

De bruid, zij kreeg
een nieuwe naam
naast een vertrouwd gezicht
zie nu dit bruidspaar stralen
op jullie valt het licht
van deze mooie feestdag
gezegend door de Heer
zijn jullie nog steeds samen
een hele eer!

De kunst van het juiste moment

Een gedicht moet je proberen op het juiste moment voor te dragen. Als het te druk is met elkaar gedag zeggen, dan zou ik nog even wachten. Voel aan of de mensen al een beetje in de stemming zijn.

Het hangt natuurlijk totaal af van de setting, het feestje en wat er allemaal georganiseerd is voor die dag. Maar vaak is na 1,5 uur een goed moment.

Hoe begin je met een 12,5 jaar getrouwd gedicht

Niet iedereen is even goed in het schrijven van een gedicht. Helemaal omdat je het toch wilt laten rijmen (wat dus niet per se hoeft!), pakkende tekst wilt schrijven en het ook nog op het echtpaar zou moeten slaan.

Met deze laatste tips hoop ik je nog verder op weg te helpen:

  • Schrijf vooraf 5 a 6 dingen op die je er graag in wilt verwerken
  • Gebruik korte zinnen
  • Gebruik in het begin van het gedicht eenvoudige woorden
  • Begin serieus, maak dan een grapje in de tekst, terug naar serieus, dan iets wat misschien eigenlijk niet kan etc…

Veel plezier met het zingen voor het stel dat 12,5 jaar getrouwd is. Een gedicht kun je enorm persoonlijk maken en het hoogtepunt worden van het feest!

(Visited 6.429 times, 1 visits today)