En dan is het moment bijna daar dat je een 1 jaar getrouwd gedicht wilt gaan schrijven voor een vriend, vriendin of familieleden… Waar begin je? Een gedicht schrijven is wel een kunst op zich. Je wilt grappig zijn, creatief, gevat en het moet rijmen. Je kunt natuurlijk wel iets van internet afhalen, maar dat merk je uiteindelijk toch…

Ideeen voor een onvergetelijk 1 jaar getrouwd gedicht

Sowieso raad ik aan om te starten met een lijstje van onderwerpen die je de revue wilt laten passeren. Gaandeweg kun je dat lijstje natuurlijk uitbreiden, maar je hebt een richting nodig.

Je zou bij die onderwerpen ook wat grappige foto’s op een beamer kunnen presenteren.

Een ander leuk idee is om iemand uit het publiek te vragen (een vriend, kind, ouder) om op een paar momenten dezelfde zin uit te laten spreken. Of een zin juist aan te vullen. Dat is helemaal leuk als die persoon onderdeel uitmaakt van de gebeurtenis uit het gedicht.

Door dit te doen, houdt je veel beter de aandacht vast van het publiek, en het kan extreem grappig worden. Helemaal als iemand uit het publiek nèt iets anders zegt dan iedereen verwacht. Natuurlijk kun je nog veel meer verzinnen, trek een gek pak aan, een hoedje of een audiofragment kunnen de boel ook erg opleuken.

Starten met een 1 jaar getrouwd gedicht te schrijven

Hieronder lees je mijn killertips om snel tot een bevredigend resultaat te komen.

1. Wat je moet weglaten: emoties en meningen

Bij gedichten schrijven is het het makkelijkst om zaken te beschrijven zoals ze “zijn” of “waren”. Het publiek mag daar zelf emoties en meningen aan koppelen. Dat houdt de aandacht beter vast van het publiek, en zorgt ervoor dat het erg grappig kan worden.

Hoe beschouwender je schrijft, hoe beter. Het leuke aan gedichten is namelijk het vormen van visualisaties en situaties in je gedachten, waar jij als dichter een superleuke twist aan kunt geven door details te benadrukken (die zo typerend zijn voor het stel).

2. Rijmen is niet noodzakelijk

Een gedicht hoort te rijmen, maar eenvoudig is het niet en je wordt beperkt in wat je allemaal zou kunnen zeggen. Probeer in een gedicht van een a4tje gewoon een keer of 3 a 4 te rijmen, dat is eigenlijk vaak al voldoende.

Wil je wel graag rijmen, maar vind je het lastig om op sommige woorden een rijmend woord te vinden? Kijk dan eens mijnwoordenboek.nl en voer het woord in.

3. Herhaal!

Heb je echt iets heel typerends voor het stel? Dan raad ik aan om die zin een paar keer te herhalen. Zie ook hierboven het voorbeeld van het kind/vriend/familielid die deze specifieke zin herhaalt.

Het kan ook als het twee zinnen zijn. Het grappigst is als ze telkens een nieuwe betekenis krijgen.

Bijvoorbeeld “Wat is het toch een ambiteuze man…”. Dat komt er heel anders uit als je net iets grappigs/stoms over ‘m hebt gezegd 🙂

4. Probeer te verrassen!

Verras de toehoorders een paar keer in het gedicht door ze even op het verkeerde been te zetten. Een paar onverwachte wendingen zorgen ervoor dat er glimlachjes zullen ontstaan in het publiek.

5. Zoek mysterie op
Hoe mysterieuzer, hoe beter.

Door mysterieus te blijven, dwing je het publiek dus om zelf na te denken en een beeld te vormen bij je intentie van het stuk tekst. Zeg dus niet exact “Jantien was tot over haar oren verliefd”, maar “Jantien begon zich plots wat vreemd te gedragen…”

6. Een bekende uitspraak gebruiken

Een tip voor PRO’s! Verwerk een bekende uitspraak in het gedicht.

“Elk voordeel hep ze nadeel”
“Wat er ook gebeurt, altijd blijven …”
“Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen”
“Oh buurman, wat doet u nu?” (ok, deze kan waarschijnlijk niet )

Er zijn in Nederland talloze uitspraken die iedereen wel kent. Wellicht lukt het je om er 1 of 2 in het gedicht te verwerken, of te bewerken. Helemaal leuk als het stel fan is van die persoon.

Misschien heeft een van de 2 ook wel een typische uitspraak die hij of zei vaak zegt. Een levensmotto. Je maakt met zo’n toevoeging het gedicht heel erg persoonlijk. Maar in een 1 jaar getrouwd gedichtje humor verwerken is natuurlijk helemaal leuk!

7. Lees je gedicht 5 keer voor je hem definitief maakt
Zodra je het gevoel hebt dat je gedicht af is, print het uit en lees hem nog een keer of 3 na.

Lees hem hardop voor, zo haal je alle oneffenheden eruit. Je performance is ook belangrijk.

Een gedicht voorlezen is niet erg, maar door hem uit je kop te kennen kun je nog beter spelen met je intonatie en snelheid van voorlezen. Speel ook met de snelheid van spreken, en oefen het gedicht op minimaal 3 verschillende personen. Zo wordt je uiteindelijke voordracht een stuk eenvoudiger, dankzij je ervaring.

Voorbeelden: 1 jaar getrouwd gedichten

Hieronder zie je een voorbeeld gedicht voor een stel dat 1 jaar getrouwd is. Je kunt het gebruiken, wellicht als start van je verdere eigen creatie.

Het is vandaag
een bijzondere dag
en daarom dit gedicht
1 jaar geleden
verscheen een
huwelijksbericht.

De bruid, zij kreeg
een nieuwe naam
naast een vertrouwd gezicht
zie nu dit bruidspaar stralen
op jullie valt het licht
van deze mooie feestdag
gezegend door de Heer
zijn jullie nog steeds samen
een hele eer!

Kies het beste moment

Een gedicht moet je proberen op het juiste moment voor te dragen. Als het te druk is met elkaar gedag zeggen, dan zou ik nog even wachten. Voel aan of de mensen al een beetje in de stemming zijn.

Het hangt natuurlijk totaal af van de setting, het feestje en wat er allemaal georganiseerd is voor die dag. Maar vaak is na 1,5 uur een goed moment.

Hoe begin je met een 1 jaar getrouwd gedicht

Niet iedereen is even goed in het schrijven van een gedicht. Helemaal omdat je het toch wilt laten rijmen (wat dus niet per se hoeft!), pakkende tekst wilt schrijven en het ook nog op het echtpaar zou moeten slaan.

Met deze laatste tips hoop ik je nog verder op weg te helpen:

  • Schrijf vooraf 5 a 6 dingen op die je er graag in wilt verwerken
  • Gebruik korte zinnen
  • Gebruik in het begin van het gedicht eenvoudige woorden
  • Begin serieus, maak dan een grapje in de tekst, terug naar serieus, dan iets wat misschien eigenlijk niet kan etc…

Zorg ervoor dat jouw 1 jaar getrouwd gedicht de klapper wordt van de avond. Je kan het!

(Visited 2.865 times, 1 visits today)