Hoewel scheiden nooit makkelijk is, kan het werken met een scheidingsmediator de nodige voordelen bieden. Een scheidingsmediator helpt jullie om samen tot de beste oplossingen te komen. Wat zijn zoal de voordelen?

Neutraal en onpartijdig

Een scheidingsmediator is neutraal en onpartijdig en zal geen partij kiezen. Dit betekent dat hij of zij zich niet aan de kant van de ene of de andere partner zal scharen. In plaats daarvan zal de mediator de belangen van beide partijen behartigen en erop toezien dat de communicatie tussen de partners goed verloopt.

Besparing van tijd en kosten

Scheidingsmediation is over het algemeen sneller en goedkoper dan een scheiding via de rechter. Een mediator kan jullie helpen om snel tot oplossingen te komen en kan jullie helpen om op een efficiënte manier de scheiding af te ronden. Daarnaast kan het gebruik van mediation jullie kosten besparen, omdat het meestal goedkoper is dan het inhuren van advocaten.

Aandacht voor de belangen van de kinderen

Een scheidingsmediator heeft oog voor de belangen van de kinderen en zal erop toezien dat zij niet de dupe worden van de scheiding. Hij of zij kan jullie helpen om goede afspraken te maken over de zorg voor de kinderen en kan jullie begeleiden bij het opstellen van een ouderschapsplan.

Maatwerk

Elke scheiding is anders en heeft zijn eigen uitdagingen. Een scheidingsmediator kan jullie helpen om op maat gemaakte oplossingen te vinden die passen bij jullie specifieke situatie. Zo kan hij of zij jullie adviseren over zaken als de verdeling van het vermogen, het opstellen van alimentatieberekeningen en het opstellen van het convenant.

Behoud van communicatie

Een scheiding kan leiden tot een flinke verstoring van de communicatie tussen de partners. Een scheidingsmediator kan jullie helpen om de communicatie in stand te houden, zodat jullie ook na de scheiding goed met elkaar kunnen blijven communiceren. Dit is vooral belangrijk als jullie samen kinderen hebben.

Tips bij het kiezen van een scheidingsmediator

Als je besluit om met een scheidingsmediator te werken, is het belangrijk om een goede mediator te vinden. Hieronder volgen enkele tips die kunnen helpen bij het vinden van een goede scheidingsmediator:

  • Kies voor een mediator die gespecialiseerd is in echtscheidingsmediation en aangesloten is bij de Raad voor Rechtsbijstand.
  • Kies voor een mediator die in het kwaliteitsregister van MfN mediators staat.
  • Vraag bij een kennismakingsgesprek naar praktische zaken, zoals de duur van de mediation-sessies en de locatie.
  • Kies voor een mediator die allround is en zowel financieel als juridisch geschoold is.
  • Vergelijk de kosten van verschillende mediators en vraag goed door wat wel en niet binnen de prijs valt.
  • Kies voor een mediator die onderdeel is van een groep mediators, zodat het werk bij uitval overgenomen kan worden.
  • Let op de persoonlijke klik met de mediator. Het is belangrijk dat jullie beiden op je gemak zijn.

Het is ook verstandig om na te gaan of je verzekerd bent voor rechtsbijstand, omdat de kosten voor mediation vaak vergoed kunnen worden. Door deze tips te volgen en je goed te informeren, kun je een goede scheidingsmediator vinden die bij je past en die je kan helpen om deze moeilijke periode in je leven op een goede manier af te sluiten.

(Visited 118 times, 1 visits today)